Recept Träning Tävlingar

söndag 5 januari 2014

Första veckan år 2014

Fem dagar av 2014 har redan gått. Vi firade nyåret hos sambons syster där vi åt gott, umgicks och spelade lite spel. På onsdagen när vi vaknade packade vi väskorna och paketerade de sista julklapparna och åkte upp till Österbotten och hälsa på min familj och vännerna jag har där. Och nu har vi varit hemma igen en liten stund.

Vi hade med vännerna kommit överrens att vi inte ger några julklappar denna jul utan istället träffas vi alla och äter gott och umgås ordentligt, som tyvärr blir allt för sällan. Denna gång skulle det bli taco på menyn och jag fick lotten att göra efterrätt åt oss.

Jag hade hittat två recept som jag ville testa och kunde inte bestämma mig för vilken efterrätt jag skulle göra så jag gjorde båda. Till julklapp fick jag en kokbok, Kodin juhlakirja, var jag hittade ett recept på en Daim-vitchokladkaka som lät och såg god ut på bilden.

Daim-vitchokladkaka.
 
Daim-vitchokladkaka
300 g Domino-kex
100-125 g smör
 
15 gelatinblad
71/2 dl grädde
600 g vaniljkvarg, färskost eller mjölkkvarg
300 g vitchoklad
11/2 dl socker
11/2 msk vaniljsocker
3x56 g Daim-stång
1/2 dl citron- eller limesaft
 
2x56 g Daim-stång
 
Smält smöret. Krossa Domino-kexen. Blanda i det smälta smöret. Sätt kex-smörblandningen i formen.
 
Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten. Vispa grädden. Vispa i kvargen eller färskosten. Smält vitchokladen. Blanda chokladen i fyllningen. Smaksätt med socker och vaniljsocker. Krossa Daimen och tillsätt i fyllningen. Värm citronsaften så att den kokar. Blanda i gelatinbladen. Blanda jämnt och tillsätt i fyllningen. Sätt fyllningen på bottnen, sätt på folio som skydd och sätt i kylen och stå några timmar eller helst över natten.
 
Krossa Daimen och strö över den kalla kakan. Om man vill kan man dekorera kakan genom att spritsa vispgrädde rund kakan.
 
Kakbiten som är på bilden hade stått i kylskåp med Daim-kross på över natten så Daimen hade börjat "svettas", så jag rekommenderar att man strör över Daimen just före servering. Detta recept är 20-30 portioner så det blir ganska mycket. Själv delade jag upp det i två små former så fick familjen smaka den andra som jag inte hämtade till kompisarna.
 
 
Andra efterrätten som jag gjorde var Cranberry Bliss bars. Detta hittade jag i en blogg vid namn Heavenly Cupcakes som jag kom in på tidigare när jag sökte något recept.
 
 
Cranberry Bliss Bars
113g smör, rumstempererat
2 1/4dl farinsocker
3tsk vaniljsocker
1 ägg
2 1/4dl vetemjöl
1/4tsk salt
100g hackad vit choklad
1dl torkade tranbär, hackade
 
100g vit choklad
100g cream cheese
1tsk vaniljsocker
ca 3-4dl florsocker
ca 1dl torkade tranbär, hackade
 
Vispa smör, farinsocker och vaniljsocker mjukt och krämigt. Tillsätt ägget och vispa till en jämn smet. Vänd försiktigt ner vetemjöl, salt, hackad vit choklad och hackade tranbär. Klä en form, ca 20x20cm med bakplåtspapper. Klicka ner smeten i formen. Smeten kommer vara ganska tjock. Bred ut smeten jämnt så att den verkligen kommer ner i hörnen av formen. Grädda i 175 grader i cirka 20 minuter. Låt svalna helt.
 
Smält den vita chokladen över vattenbad. Det är lätt att bränna vit choklad i mikron eller om man smälter den direkt på plattan. När chokladen är helt smält, ta av den från värmen och vispa ner cream cheese med elvisp. Vispa tills cream cheesen smält samman med chokladen till en jämn kräm. Vispa ner vaniljsocker och florsocker. Börja med den mindre mängden florsocker och tillsätt eventuellt mer om den skulle vara för rinnig. Den kommer dock stelna lite i kylen. Bred frostingen över den avsvalnade kakan och strö över hackade tranbär. Skär kakan i trekanter.
 
 
Båda kakorna var väldigt lätta att göra och goda.
 
Jag hade denna jul gjort julgodisen själv och några andra julklappar också, som jag hade tänkt skriva om idag, men jag tror att detta får räcka för idag så återkommer jag om julklapparna och godiset senare. Nu skall det bli skönt att återgå till vardagen igen efter några dagar borta hemifrån och de vanliga rutinerna, speciellt vad beträffar träningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar