Recept Träning Tävlingar

onsdag 8 januari 2014

Hemgjorda julklappar

Som jag i ett tidigare inlägg berättade gjorde jag en del av julklapparna själv i år. Jag äter inte själv godis eller choklad, men tänkte att jag skull prova på att göra julgodisen själv. Jag testade på fem olika recept men tre lyckades och två åkte i roskisen. De tre som lyckades var nougat, råchoklad och hårda julkarameller.


Från vänster nougat, råchoklad i mitten och hårda julkarameller till höger.
Till råchokladen köpte jag först en förpackning från hälsokostbutiken, sen köpte jag alla ingredienser skilt för det blev billigare och man kan använda dem till annat än choklad också. I förpackningen fanns allt man behöver för att göra råchoklad. Råchoklad är till supernyttigt och för den som tycker om mörk choklad är den ett hälsosammare variant. Råchokladen innehåller mera antioxidanter, vitaminer, mineraler, proteiner och bra fetter än vanligt choklad för den värms inte upp till mera än 45-50C.
 
Hälsosam råchoklad.
Nougaten jag gjorde tänkte jag först göra för jag skulle baka en kaka vart jag behövde nougat. Men när det var klart bestämde jag mig för att vi ger det till julklapp istället.
 
Hemgjord nougat
100g hasselnötter
100g mörkchoklad
1dl vispgrädde
100g florsocker
Rosta nötterna i stekpanna eller ugn. Låt dem svalna och gnugga bort den mörka hinnan. Kör de rostade kärnorna till mjöl i en matberedare eller mal i en kvarn.
Smält chokladen, grädden och florsockret över vattenbad. Rör i de malda hasselnötskärnorna. Häll massan i en form klädd med bakplåtspapper och låt stelna.
 
Hemgjord nougat.
 Så att inte allt skulle vara choklad tänkte jag sen gör gelégodis eller hårda karameller. Gelén lyckades inte alls, men de hårda karamellerna lyckades så det fick bli de till julklapp. Receptet hittade jag på Dansukkers hemsida. Riktigt lätt att göra och så får man bestämma själv smak och färg man vill ha på sina karameller. Jag använde pepparmint och grön färg och citron och gul färg.

Liten påse med hårda karameller.
I ett kakrecept jag läste så skulle det vara vaniljextrakt. Detta extrakt hittade jag inte i några butiker här i Finland och tyckte inte heller att jag vill beställa det så jag började söka på nätet om man kan göra det själv. Och javisst kan man det! Och på samma gång föddes idén att ge detta till julklapp.
 
Hemgjord vaniljextrakt
vodka
vaniljstång
liten flaska
Dela vaniljstången på mitten. Skär upp vaniljstångshalvan på tvären så att den sitter fast i ena ändan. Sätt i flaskan och häll på vodkan. Låt stå i ca. 2 månader. Skaka om en gång i veckan.
 
Vaniljextrakten var alltså riktigt lätt att göra men man skall göra den i god tid om man tänkt använda den till nåt särskilt tillfälle. Och desto längre du har den att stå desto mera smak får den. Så om den stått länge är det bra att smaka av den så man vet hur mycket man behöver använda, så att vaniljsmaken inte blir för stark.
Små flaskor med vaniljextrakt.
Flaskorna jag använde köpte jag från Clas Ohlson och etiketterna hittade jag här.

Dessa julklappar var ju inte så stora, men det är väl tanken som räknas. Får se vad det blir i nästa år, men det kommer jag inte att börja planera förrän om många många månader.

Snart skall jag söka mig till gymmet och sen blir det att göra mat tills sambon kommer hem från jobbet.

Hörs snart igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar