Recept Träning Tävlingar

lördag 25 januari 2014

Rågbröd och brownies i två färger

Berättade igår att jag hade bakat och tänkte att jag idag skulle skriva om det. Det blev två råglimpor och Brownies i två färger.

Receptet till råglimporna hittade jag i en tidning hemma hos mamma (minns inte mera vad tidningen hette).
Råglimpor med filmjölk
50g jäst
1 dl vatten
5 dl filmjölk, rumsvarmt
2 dl rågkross
3 dl vetekli
2 1/2 tsk salt
6 1/2 - 7 1/2 dl vetemjöl
 
Smula jästen i 37C vatten. Tillsätt resten av ingredienserna. Låt degen jäsa ca. 45 min. Dela degen i två bakformar, ca. 2l. Pensla bröden med filmjölk och toppa med kli.
Grädda limporna längst ner i ugnen i ca. 2h. Låt svalna på ett galler.
 
Jag hade inte färskjäst så jag använde en påse torr jäst istället. Vet inte om jag satte för mycket av något av torra ingredienserna eller vad jag gjorde för fel, men degen blev bara torra klumpar först så jag satte till mera filmjölk. Fast det igen en gång inte riktigt gick som i receptet så blev bröden riktigt goda.
 
Råglimporna på avsvalning.
Jag har sparat alla recepttidningar som kommit med Samarbetet och nu under sjukskrivningen kom jag på att jag skall gå igenom den och bara spara de recept jag vill prova på och sen slänga resten av tidningarna. Och detta brownies recept hittade jag i en av de gamla tidningarna.

Brownies i två färger
300 g mörk choklad
200 g margarin (använde smör)
2 dl socker
4 ägg
3 1/2 dl specialvetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
 
Smörj en rektangulär kakform (ca.20x30 cm).
Smält fettet i en kastrull och tillsätt chokladen i bitar. Rör om tills chokladen smält helt.
Vispa ägg och socker till skum. Tillsätt den avsvalnade choklad-margarinblandningen.
Blanda bakpulvret och vailjsockret i mjölet. Rör mjölet i smeten. Häll smeten i formen.
 
300 g naturell färskost
1 dl socker
2 ägg
2 msk vetemjöl
 
Vispa osten och sockret med elvisp.
Tillsätt äggen ett i taget under vispning.
Tillsätt mjölet, rör smeten jämn.
Placera klickar av blandningen på chokladdegen.
 
Gör vågor med gaffel så choklad- och färskostskiktet blandas något.
Grädda på mittfalsen 35-40 min i 175C.

Browies just före den åkte i frysen.
Fick order av sambon att sätta browniesen lång ner i frysen, så nu har vi något gott att bjuda våra gäster på. En tid i alla fall, tills han hittar dem och tömmer hela lådan så som han gjorde med mina mockarutor.
 
När detta inlägg nu blev ett matinlägg kan jag ju tillsätta en bild på goda marockanska kycklinggrytan jag gjorde igår också.
Marockansk kycklinggryta serverades med couscous och en helt vanlig sallad.
Nu blev jag hungrig så jag ska försöka se om jag hittar på något att göra idag också. Hoppas ni har ett bra veckoslut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar