Recept Träning Tävlingar

torsdag 17 april 2014

Att inte kunna sitt eget modersmål..


Idag när jag pratade med grannen blev jag igen en gång påmind om att jag håller på att glömma mitt eget modersmål, eller ska vi säga högsvenskan. Mitt "modersmål" är väl egentligen Nyykaabi-dialekt.

Hemma med sambon pratar vi bara finska och på jobbet går det mesta också på finska. Och de gånger jag här i Borgå pratar svenska med någon så pratar den andra "Borgå-svenska", alltså om man inte direkt kommer på svenska ordet så går det helt utmärkt att säga på finska. Nu har jag märkt mer och mer att när jag pratar svenska så hittar jag inte vissa ord på svenska, men på finska kommer de direkt. Detta sker speciellt när jag just pratar med någon här i Borgå då jag inte kan prata dialekt utan måste finslipa lite så de förstår mig. Men det är en hemsk känsla när man märker att orden inte hittas på eget modersmål, men så blir det väl lätt när det mesta i livet sker på ett annat språk.

Är hel lycklig över att kunna vårt lands båda språk så bra som jag kan, och jag lär mig bättre finska varje dag. Och jag är superglad att jag redan från barnsben fick en bra grund i finskan hemifrån och att mina föräldrar valde att jag skulle gå hos finsk dagmamma och första åren i finsk skola. Men ändå känns det nu konstigt, men nu förstår jag helt mamma när hon en gång sa att hon håller på och glömmer finskan efter att morfar dog och hon inte pratar det lika ofta mera. Man måste prata för att lära, men också för att minnas!

Har idag annars bakat Kinder-bitar. Hittade receptet i Sweet Food O´Mines blog och tyckte de lät och såg SÅ goda ut och var tvungen att testa. Så jag ringde min syster och sa att jag kan baka dessa till pojkens kalas på lördag som jag ska på, så har hon en sak mindre att göra. Så nu behöver inte sambon ha dåligt samvete när han är "tvungen" att äta mina bakverk.

Sen lite om träningen.

Igår var jag till gymmet och tränade axlarna och triceps. Gjorde dips första gången på länge och det kändes riktigt bra för jag orkade mera än vad jag trodde ens. Det är en rörelse som jag gillar att göra, om dips ställningen är stabil och inget rangel-verke som vi har på jobbet. Axlarna är nu idag också lagom sjuka.

Idag var jag då och tränade ryggen. Började med marklyft men det gick inte som smort kan jag säga. Sen så gjorde jag T-rodd och fick riktigt bra känsel i ryggen. Hoppas bara att musklerna inte är helt styva och sjuka i morgon. Efter ryggen gjorde jag ännu 20 minuter intervaller på löpbandet. Oj vad det kan vara skönt att svettas riktigt ordentligt.

Imorgon blir det bröst och biceps och då har jag gjort veckans gymträningar. Tar ledigt från gymmet till nästa tisdag, men tänkte att jag KANSKE far på en länk i Nykarleby om vädret är fint och jag orkar mellan kalas och andra träffar som jag så längtar till.

Detta blev nu ett ganska långt inlägg med lite av varje när jag hade så mycket att berätta och mycket funderingar. Borde annars bli bättre på att ta foton så jag har någonting att sätta in hit som bryter av all text. Men nu ska jag börja ställa mig i säng.

Go´natt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar