Recept Träning Tävlingar

lördag 14 juni 2014

Morotssemlor!

Har denna vecka bakat bröd två gånger. I torsdags när jag bakade hade jag väldigt lite jäst hemma så jag bakade bara så vi skulle klara oss tills jag fått hem köpt mera jäst. Jag hade till en början tänkt baka saftiga tekakor som sambon tyckt om, men under vägen kom jag på lite ett som annat att sätta i. Receptet var bra men jag minns inte riktigt vilka mängder av allt jag då satte i, så jag testade på något dit åt idag och skrev upp vad jag använde.
Morots-semlor
50 g x 2 jäst
6 dl mjölk
6 dl vatten
4 dl havregryn
150 g smält smör
4 tsk salt
4 msk socker
2 ägg
3-4 dl finriven morot
1,5 dl linfrö
3 dl havremjöl (körde havregryn i mixern så det blev till mjöl)
3 dl havrekli
3 dl fullkornsvetemjöl
17-19 dl vetemjöl
 
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken och vattnet så det och fingervarmt. Häll i bunken tillsammans med havregrynen. Rör om tills jästen lösts upp, låt stå ca. 5 minuter så havregrynen får svälla.
Tillsätt övriga ingredienser, torra lite i taget. Blanda ihop ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt jäsa under duk ca. 45 minuter.
Baka semlor av degen på mjölat bord. Lägg på plåt och nagga dem med gaffel. Låt jäsa ca. 30 minuter. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna på galler.
 
Om bagaren själv får säga så blev dom RIKTIGT goda!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar