Recept Träning Tävlingar

onsdag 13 augusti 2014

Vitchoklad och lökpaj!

Här blev det då firat sambons 30 årsdag i helgen. Sambon hade bjudit några vänner till oss för att grilla. Vi bjöd på grillat kött, rökt lax och sallad. Och kaka förståss.

Vi bakade vitchokladkaka tillsammans i fredags, en som sambon hämtade till jobbet och två kakor till festen, fast en hel kaka blev över så de fick äta mera gott på jobbet på måndag. Jag rekommenderar verkligen denna vitchokladkaka.
Vitchokladkaka
180g digestivekex
75g smör

4dl grädde
200g naturell färskost (t.ex. philadelphia)
400g vitchoklad
vaniljstång

Krossa kexen. Smält smöret och blanda med krossade kexen. Sätt i en pajform eller form med löstagbara kanter. Tryck inte bottnen hård. Sätt i kylen.
Smälta chokladen. Vispa ihop med färskosten och fröna från vaniljstången. Vispa grädden. Vänd ner grädden i choklad-ostblandningen. Sätt på bottnen och sätt i kylen och stelna över natten.

Födelsedags kakor!
Jag gjorde också en glutenfri chokladkaka, men den var inte något att skryta om så jag sätter inte ens receptet på den hit.

På söndag blev det att städa efter festen och bara ta det lugnt. Sambon hade önskat sig en lökpaj så jag gjorde den åt honom på söndagen.

Purjo-lökpaj
250 g kvarg
250 g rumsvarmt smör
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
 
1 (ca.300g) purjo
1 kg lök
2 msk smör
200 g färskost
2 ägg
1 tsk salt
kryddor enligt smak
skinka enligt tycke
 
Rör ihop kvargen och smöret. Blanda mjölet och bakpulvret och tillsätt i kvarg-smör-blandningen. Rör till en jämn smet snabbt. Forma till en stång och klä i färskfolie. Sätt i kylskåpet och stelna.
 
Hacka lök och purjon. Bryn löken. Tillsätt färskosten och håll på värmen tills osten smält. Tillsätt äggen, saltet, ev. kryddor och skinka.
 
Dela degen i två delar. Kavla ena delen till en fyrkant och sätt på plåt med bakplåtspapper. Sätt fyllningen på bottnen. Kavla ut andra degbiten till en likadan fyrkant. Sätt på locket och vik kanterna under. Gör mönster med en vass kniv. Smörj med ägg.
 
Grädda i 200 grader ca. 40 minuter.

För att göra pajen lite hälsosammare använde jag 3 dl fullkornsvetemjöl och 1 dl vetemjöl. Skinka skulle det ha kunnat vara lite mera av så den skulle varit köttigare, men vi tog det vi hade i skåpet denna gång. Om man vill kan man också använda smaksatt färskost så behöver man inte nödvändigtvis krydda skilt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar