Recept Träning Tävlingar

fredag 3 april 2015

Långfredagsskriverier

Så att mamma och pappa inte blir helt höga av allt socker beslöt jag mig för att baka lite bröd också inför deras besök. Inget hälsobröd inte, men kanske det är godare på morgonen än De lux-bitarna. Receptet hittade jag i en receptbok jag fått till examenspresent 2007 och ur denna har jag bakat mycket gott, och ändå finns det fortfarande MÅNGA recept som är oprövade och väntar på rätt tillfälle.

Mycket bra receptbok!
Semlor
Recepter räckte till 24 semlor och två limpor, så dessa kommer nog att räcka en tid! Speciellt med tanke på att jag själv inte äter bröd nu just och sambon har den senaste tiden bara ätit Reissumies.

Limpor
Bagar-Bertils rågbullar
100 g smör
1 l vatten
1 kg vetemjöl
600 g rågmjöl
2 påsar torrjäst
250 g farinsocker
1 tsk salt
15 g malda brödkryddor
4 ägg
 
Smält smöret och tillsätt vattnet. Värm blandningen till ungefär 45 grader och häll den i en degblandare. Tillsätt alla torra ingredienserna och till sist äggen. Arbeta degen i 4 minuter och låt den jäsa i 30 minuter. Ta upp den på bakbordet och forma den till bullar ( jag tog ca. 70 g deg per bulle) eller dela den i brödformarna ( jag satte ca. 800 g i större formen och ca 700 g i mindre formen). Jäs till dubbel storlek och grädda i 175 grader till önskad färg.

Semlorna hade jag i ugnen ungefär 15 minuter och de var tillräckligt gräddade. Limporna hade jag ungefär 20 minuter. Limporna skulle ha fått vara lite längre i ugnen för de lämnade lite degiga. Mamma och sambon tyckte limpan var för degig, men pappa tyckte det var gott. Jag hade inga brödkryddor så jag satte 5 gram anis, 5 gram fänkål och 5 gram kummin. Och brödet lär smaka gott, själv smakar jag på det först efter tävlingarna.

Har varit mycket bakning nu men jag har nog hunnit med träning också mellan varven. Idag blir det att umgås med mamma och pappa mellan gymmet och HIIT.

Formen 18 dagar före tävlingarna!
Glad påsk  på er alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar